Намагаючись інтегрувати економіку в міжнародну економічну спільноту,
Україна відкрила свої ринки для імпортних товарів. В умовах конкурентного середовища різні виробники
намагаються отримати максимум грошей за свій товар у будь-який спосіб: як
шляхом поліпшення якості продукту, так і шляхом обдурювання споживачів та
виготовлення і продажу недоброякісних і дуже часто фальсифікованих товарів. Тому
питання забезпечення якості та безпеки товарів народного споживання, як
основного фактору підвищення потенціалу здоров'я нації, є на сьогодні
надзвичайно актуальним.
Світові глобалізаційні
процеси, розвиток торгівельних відносин наполегливо вимагають і нових підходів
до забезпечення якості, і безпеки життя в Україні. Гармонійний розвиток людини,
її здоров'я багато в чому пов'язані з характером харчування й навколишнім
середовищем. Використання антибіотиків при вирощуванні худоби й птиці,
синтетичних антиоксидантів для продовження терміну зберігання, ароматизаторів, які також додаються в харчові продукти, підсилювачів смаку, надмірне
захоплення нетрадиційними добавками шкодить не тільки здоров'ю, але й життю
кожного українця.
Постає проблема і з забрудненням харчових продуктів нітратами,
радіонуклідами, пестицидами та ін. в процесі технології їх виготовлення. Розглянуті
проблеми пов'язані з вживанням недоброякісної їжі (харчові отруєння та
захворювання) та питання впливу на здоров’я людей і харчових добавок, які все
частіше застосовуються в Україні.
Стрімка динаміка розвитку українського продовольчого ринку ставить перед
суспільством нове завдання - захист людини від негативних впливів продуктів
харчування на здоров’я і досягнення комфортних умов життєдіяльності.
Немає коментарів:
Дописати коментар