Рацiональне харчування (ratio — розумний) — це фiзiологiчно повноцiнне харчування здорових людей iз врахуванням їх вiку, статi, характеру працi та iнших факторiв. Рацiональне харчування сприяє збереженню здоров’я, опiрностi шкiдливим факторам навколишнього середовища, високiй фiзичнiй та розумовiй працездатностi, а також активному довголiттю.
Вимоги до рацiонального харчування
складаються iз вимог до:
1) харчового рацiону;
2) режиму харчування;
3) умов прийому їжi.
Вимоги до харчового рацiону:
1) енергетична цiннiсть
рацiону повинна покривати енергозатрати органiзму;
2) належний хiмiчний склад —
оптимальна кiлькiсть збалансованих мiж собою поживних речовин;
3) добра засвоюванiсть їжi,
яка залежить вiд її складу i способу приготування;
4) високi органолептичнi
властивостi їжi (зовнiшнiй вигляд, консистенцiя, смак, запах, колiр,
температура);
5) рiзноманiтнiсть їжi за
рахунок широкого асортименту продуктiв i рiзних прийомiв їх кулiнарної обробки;
6) здатнiсть їжi (склад,
об’єм, кулiнарна обробка) створювати вiдчуття насичення;
7) санiтарно-епiдемiчна безпечнiсть.
Режим харчування включає час
i кiлькiсть прийомiв їжi, iнтервали мiж ними, розподiл харчового рацiону за
енергоємкістю, хiмiчним складом i масою по прийомах їжi. Умови прийому їжi:
вiдповiдна обстановка, сервiровка столу, вiдсутнiсть вiдволiкаючих вiд їжi
факторiв.
Немає коментарів:
Дописати коментар